Vuoden käsityötekniikka 2025: Korjaaminen ja kunnostus
Kun huollamme ja korjaamme esineitämme, voimme vähentää jätettä ja pidentää niiden käyttöikää – kestävä ja taloudellinen valinta tulevaisuutta varten. Taitoliitto nostaa esiin tämän tärkeän teeman inspiroidakseen meitä kaikkia.
Vuoden käsityötekniikka 2025: Korjaaminen ja kunnostus
Taitoliitto on valinnut korjaamisen ja kunnostuksen Vuoden käsityötekniikaksi 2025.
Kertakäyttökulttuurin ja kulutuksen keskellä haluamme nostaa esiin kestävän kehityksen vaihtoehdot. Korjaaminen ja kunnostus ovat paitsi tärkeitä arjen perustaitoja, myös kansalaistaitoja, joiden avulla voimme vähentää jätettä, pidentää tavaroiden käyttöikää ja suojella ympäristöä.
Kun paikkaamme reiän rakkaasta villapaidasta, ompelemme irronneen napin, huollamme puuhuonekaluja tai korjaamme rikkinäisen esineen, teemme pieniä mutta merkityksellisiä tekoja. Näillä teoilla annamme tavaroille uuden elämän ja rakennamme kestävämpää tulevaisuutta.
Perinteiset taidot modernille ajalle
”Vaatteiden ja huonekalujen korjaaminen, huoltaminen ja kunnostus ovat olleet suomalaisille arkipäiväisiä taitoja sukupolvien ajan. Viime vuosikymmeninä kertakäyttökulttuuri on kuitenkin vallannut alaa, ja samalla nämä tärkeät arjen taidot ovat vähitellen jääneet taka-alalle,” toteaa Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen.
Positiivista on, että kiinnostus korjaustaitoja kohtaan on viime vuosina virinnyt uudelleen. Käsityön harrastaminen Suomessa 2024 -kuluttajaselvityksen mukaan 19 % suomalaisista korjaa tekstiilejä useita kertoja kuukaudessa, ja jopa 75 % tekee sitä ainakin satunnaisesti. Kodin remontointi, maalaus ja muu nikkarointi on vieläkin suositumpaa: 84 % suomalaisista kertoo tekevänsä näitä ainakin silloin tällöin.
Kestävä kehitys tiedon ja yhteisöllisyyden avulla
Korjaaminen ja kunnostus ovat paitsi ekologisia, myös taloudellisesti kestäviä valintoja. Kun kunnostamme vanhoja esineitä, vähennämme uusien tuotteiden valmistuksesta syntyviä ympäristövaikutuksia ja estämme turhaa jätettä. Samalla säästämme rahaa pidentämällä tavaroiden elinkaarta. Lisäksi korjaaminen tarjoaa mahdollisuuden luoda jotain uutta vanhan päälle – kunnostettu tuote voi saada täysin uuden elämän ja tulla entistä rakkaammaksi.
Korjaamisen perustaitoihin liittyvät kurssit ja työpajat ovat nykyään erittäin suosittuja. Korjaaminen on erityisen hyvä tilaisuus oppia yhdessä muiden kanssa – vinkkien, oppien ja taitojen jakaminen on tärkeä osa käsityö- ja korjaustaitojen siirtämistä ja ylläpitämistä.
Käden taitojen ja ammatillisen osaamisen arvostus
Vaikka korjaaminen itse on hyvä ensimmäinen askel kohti kestävää elämäntapaa, kaikkea ei tarvitse osata tehdä itse. Vuoden käsityötekniikka -valinnalla Taitoliitto haluaa nostaa esiin myös käsityöläisten ja ammattilaisten tarjoamat palvelut. Osaavat korjaajat ja käsityöläiset eivät vain luo uutta, vaan myös säilyttävät vanhaa. Kun opimme tekemään itse peruskorjauksia, osaamme myös kääntyä ammattilaisen puoleen silloin, kun tarve vaatii.
Korjaamisen mahdollisuudet esiin
Vuoden käsityötekniikka -valinnan tavoitteena on:
Tuoda esiin ajankohtaisia käsityön ilmiöitä
Lisätä tietoisuutta ja arvostusta erilaisia käsityötaitoja kohtaan
Nostaa esiin käsityön mahdollisuuksia osana kestävää tulevaisuutta
Korjaaminen ja kunnostus eivät ole vain tapa vähentää jätettä – ne ovat myös keino osoittaa kunnioitusta omistamiamme asioita kohtaan, säilyttää historiaa ja luoda jotain uutta.
Rakennetaan yhdessä kestävämpää tulevaisuutta huoltamalla ja korjaamalla se, mitä meillä jo on.