Käsityökeidas Kaskisissa – vierailulla Murrayn parin luona

Käsityökeidas Kaskisissa – vierailulla Murrayn parin luona

23.8.2022

Murrayn pariskunnan koti, savipaja ja puutarha on yksi Kaskisten käsityökeitaista. Puutarhassa voi unohtua kuljeskelemaan kukkia, puita ja keramiikkaa ihastellen, rauhoittua ja inspiroitua – sen jälkeen matka jatkuukin hymy huulilla. Täällä sielu lepää.

Haastattelu ja kuvat: Ulrika Vestergård-Denward Kääntäjä: Laura Ala-Kokko

Savipaja saa alkunsa

Rakkaus Kaskisiin syttyi heti, kun nuori Raija Helsingistä ajoi siltojen yli pikkuiseen puutalo kaupunkiin. Vuosi oli 1988 ja Kaskisista tuli hänen kotinsa. Savipaja rakentui yhteen kaupungin puutaloista, ja siellä se sijaitsee vielä tänäkin päivänä.

Idyllinen puutarha täynnä keramiikkaa ja erilaisia tiloja luotiin vajaa 20 vuotta sitten, samoihin aikoihin, kun Raija tapasi Jamesin. Irlantilaisella Jamesilla oli oma savipajansa kotimaassaan, eikä muutto kotimaasta ollut käynyt hänellä mielessäkään. Ystävien kannustamana hän otti osaa EU-projektiin, jonka myötä matkusti Pohjanmaalle (tästä projektissa myös Loftet oli yhtenä osapuolena v. 1999). Raija ja James tapasivat projektin yhteydessä, ja myöhemmin Raija matkusti muiden suomalaisten ja ruotsalaisten käsityöläisten kanssa vastavierailulle Irlantiin. Ihastus syntyi ja Raijasta ja Jamesista tuli pari - ja puutalosta Kaskisissa heidän yhteinen kotinsa ja savipajansa, Pottery Murray.

 

Inspiraatiota luonnosta ja kohtaamisista

Parin keramiikka yhdistää irlantilaisen ja pohjalaisen tyylin eräänlaiseksi pohjoismaalais-kelttiläiseksi viikinkityyliksi. Pari valmistaa sekä käyttöesineitä että taidekeramiikkaa – aina yhdessä. James suunnittelee, dreijaa ja piirtää kuviot saveen, kun taas Raija hoitaa lasituksen ja polttamisen sekä huolehtii yrityksen ja myymälän asioista. He pitävät siitä, että voivat jakaa työn ja ottaa vastuun omista osa-alueistaan. Näin myös jälki on parempaa, sillä jokainen vaihe on aivan oma taiteenlajinsa.

Pari nauttii työn vapaudesta ja inspiroituu luonnosta ja ihmisistä. Ihmisten kohtaaminen synnyttää hyvää mieltä ja uusia ajatuksia. Teini-ikäisenä James ihmetteli sitä, miten erilaisia kupit voivat olla riippuen siitä, kuka ne on tehnyt ja miten ne on valmistettu.

“Kupit voivat olla niin kovin erilaisia keskenään, sekä muodon, että tarkoituksensa puolesta. Minusta se on todella kiehtovaa.”


Kuppi voi olla ohutreunainen ja pieni, jolloin juoma jäähtyy nopeasti. Se voi olla paksu ja pyöreä muodoltaan, jolloin se pitää lämmön hyvin sisällään. Kupin korva voi olla muotoiltu niin, että kupin kuumuus polttaa kättä tai niin, ettei käsi laisinkaan koske mukiin.

Teekuppien valmistus on yhä Jamesille mieluista tekemistä, ja toinen suosikki ovat erilaisin kuvioin ja reunojen rei’ityksin koristellut hedelmäkulhot. Kulhot ovat kauniita jo itsessään, ilman sisältöä. Puut ovat yksi Murrayn pariskunnan suosikkiaihe, ja he koristelevatkin valmistamansa kulhot, kupit, vadit ja purkit usein puu- ja juurikuvioilla. Kaikkeen he lisäävät ripauksen huumoria.

Pottery Murray – enemmän kuin savipaja

Saven muuntaminen keramiikaksi on pitkä prosessi, siksi on hyvä, että koti ja työt ovat samassa paikassa. Murrayn parin puutarha on kuin keidas kaupungin keskellä. Puutarhan rauhassa voi kuljeskella pitkänkin tovin, istahtaa erilaisiin sopukoihin ja jatkaa löytöretkelle myymälään. Usein vierailija lähtee iloisena ja tyytyväisenä ja niin myös minulle kävi. Lähden heidän luotaan hymy huulillani ja lämmin tunne sisälläni.

.



 



Savipaja Murrayn kotisivu

 

 



 

Siirry "Käsityöläispotretit"-sivulle