Roppakaupalla kuvioita – puulla, paperilla ja kankaalla!

Roppakaupalla kuvioita – puulla, paperilla ja kankaalla!

9.1.2023

Kaikki alkoi rautalankatöistä ja Loftetissa järjestetystä kurssista. B-suunnitelma oli kuitenkin ollut olemassa jo kauan ennen kurssia - nimittäin halu opiskella taidetta ja tehdä työtä käsillä. Stressaava ajanjakso opettajan työssä toimi lopulta taitekohtana ja alkuna matkalle kohti Andtbacka Designia ja design-tallia.

Haastattelu: Ulrika Vestergård-Denward Kääntäjä: Laura Ala-Kokko Kuvat: Camilla Svevar

Joulu on ovella, kun vierailemme suunnittelija Linda Andtbackan kodin yhteydessä sijaitsevassa design-tallissa Uudessakaarlepyyssä. Viihtyisästä tallista löytyy tarjottimia, tyynynpäällisiä ja keittiöpyyhkeitä, kaikki kauniisti ja kodikkaasti esille aseteltuna. Pihalla puu on koristeltu käsin tehdyin lyhdyin ja nuotio roihuaa tulisijassa. Lindan kuviot ovat perinteisiä, mutta samalla uusia. Mallien juuret ovat syvällä historiassa, mutta ne ovat iättömiä. Ne ovat samanaikaisesti sekä nuoria että vanhoja. Malleja on monenlaisia – graafisia ja kukallisia, kiemurtelevia ja suoria, teräviä ja pehmeitä.

Linda luo kuvionsa käsin. Hän piirtää ne paperille lyijykynällä ja muuntaa sen jälkeen digitaaliseen muotoon jatkomuokkausta varten. Hänelle on tärkeää käyttää kynää myös digitaalisessa muokkauksessa, sillä hänestä tuntuu, että kädenjälki tuo kuviot lähemmäs. Ehkä juuri tämän vuoksi hänen kuvionsa ovat niin aitoja ja ikuisia, perinteistä käsityöläistaitoa henkiviä. Toki Linda on myös kasvanut käsityöläisperheessä, ja aitous on hänelle tärkeää.

"Aitous toimii lähtökohtana kaikessa, mitä teen. En tahdo tehdä asioita vain keksiäkseni uutta, vaan kaikella tekemälläni tulee olla juuret. Minulle on tärkeää, että asiat ovat sitä miltä ne näyttävät."

Vaikka Linda haaveili nuorena opinnoista kotikaupunkinsa Uudenkaarlepyyn silloisessa taidekoulussa, tuli hänestä ensin luokanopettaja. Työskenneltyään opettajana kymmenen vuoden ajan, hänen elämäänsä osui erityisen stressaava jakso. Samalla vanha unelma heräsi henkiin ja Linda aloitti sisustussuunnittelun opinnot Noviassa Pietarsaaressa. Hän valmistui muotoilijaksi vuonna 2018, mutta perusti Andtbacka Designin jo vuonna 2017. Siitä lähtien hän on työskennellyt sisustussuunnittelun, kuvitusten ja kuviosuunnittelun parissa. Materiaaleina hän käyttää enimmäkseen tekstiiliä, mutta myös puuta ja paperia.

Loppukesästä ja syksyllä 2022 Linda haastoi itsensä lupaamalla tehdä yhden kuvioluonnoksen päivässä 100 päivän ajan. Hän sitoi itselleen luonnoskirjan ja latasi Instagram-tililleen uuden luonnoksen joka päivä. Tilistä tuli kuin kalenteri, jota kuka tahansa voi seurata. Itse luonnoskirjan selaaminen on kuin selaisi tapettikirjaa tai kuvioluetteloa. Se on täynnä upeita käsin piirretyt kuvioita, jotka saattavat olla hyvinkin erilaisia päivästä toiseen. Lindalla itsellään on luonnosten joukossa useita suosikkeja, ja hänen seuraajansa löysivät omansa. Päivittäinen luonnostelu loi Lindalle uuden rutiinin – ja samalla se oli hänelle myös henkilökohtainen kehitysmatka. Aiemmin keskeneräisten töiden näyttäminen muille oli hänestä vaivaannuttavaa. Hän teki mieluummin työnsä rauhassa loppuun ja näytti suunnitelmansa vasta niiden valmistuttua. Uuden luonnoksen julkaiseminen joka päivä tuntui siltä, kuin joku olisi jatkuvasti katsellut olkapään yli. Haaste kehitti hänen uskallustaan näyttää muille myös keskeneräisiä töitä ja tuntea silti olonsa varmaksi.

Mutta mennäänpä takaisin juuriin, sillä ne Linda kokee tärkeäksi osaksi työtään. Perinteet antavat hänelle inspiraatiota, ja niihin hän pohjasi työnsä erityisesti työskennellessään vuoden ajan Svenska Kulturfondenin apurahalla. Hän tahtoi löytää Pohjanmaan käsityöperinteen syvimmän olemuksen, mutta huomasi sen olevan helpommin sanottu kuin tehty. Käsityötaide on kautta aikojen saanut vaikutteita myös ulkopuolelta, ja pohjanmaalaisessa käsityötaiteessa esimerkiksi Ruotsin vaikutus on helposti nähtävissä. Perinne elää jatkuvasti ajan mukana. Käsityöperinteen syvimmän olemuksen sijaan Linda löysi sen, miten luomisen ilo väritti kaikkea tehtyä. Usein myös välttämättömien, arkipäiväisten esineiden valmistuksessa on nähty ylimääräistä vaivaa, koska niistä on tahdottu tehdä kauniita.

"Tarpeellisen tavaran luomiseen on yhdistetty visuaalisesti miellyttävä ilmaisu."

Linda itse tahtoo pitää leikkimielisyyden mukana kaikessa tekemisessään ja toivoo sen näkyvän myös hänen tuotteissaan. Hänen mottonsa on luoda kauniita ja käytännöllisiä arjen esineitä, jotka ovat tarpeellisia ja ilahduttavat meitä jokapäiväisessä elämässämme. Usein hän lähtee liikkeelle jostain teemasta, kuten vanhojen rukinlapojen ja nauhapirtojen tarkastelemisesta tai arkisten esineiden yksityiskohdista. Hän etsii tavallista ja luo sitten siitä jotain uutta. Joskus kuvion alkuperä näkyy selvästi, joskus se jää epäselvemmäksi.

"Minussa on tietynlaista kotiseuturakkautta – täällä minä elän ja olen olemassa, ja täältä tulee se, mitä teen," sanoo Linda suhteestaan Pohjanmaan käsityöläisyyteen

Tutkiessaan pohjanmaalaista käsityötä Lindalta valmistui markkinoille paitsi nauhapirta- ja rukinlapakuvioilla koristeltujen keittiöpyyhkeiden mallisto, myös tapettimaisia kuvioita sisältäviä puulevyjä. Puulevyistä koottiin kesänäyttely Sulvalla sijaitsevan Stundarsin museon seinille, ja ne ovat myös koristaneet Loftetin Annan huoneen seiniä. Tapetteja Linda ei vielä suunnittele, vaikka monet ihmiset ovat niitä pyytäneet ja se on Lindalla itselläänkin haaveissa. Hänen luomansa kuviot ovat usein hyvin tapetinomaisia. Kenties jonain päivänä seiniämme koristavat Andtbackan kuviot, tai ehkä tulevaisuus tuo jotain aivan muuta tullessaan. Linda opiskelee parhaillaan myös kiertotalouden mukaista suunnittelua, mikä haastaa hänen ajattelunsa ja työnsä uudella tavalla. Tulevaisuus näyttää, mihin kaikki johtaa. Yksi asia on varma, juuret ovat Pohjanmaalla ja perinne kulkee mukana: "Olemme osa menneisyyttä ja samalla matkalla jonnekin, mutta nämä kaksi asiaa kuuluvat aina yhteen.”

 

Andtbackas Instagram

Andtbackas hemsida

Siirry "Käsityöläispotretit"-sivulle